Türkiye’nin en kalabalık, ekonomik, tarihi, sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Şehir büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından ise Avrupa’da birincidir. Türkiye’nin en gelişmiş ili olan İstanbul, coğrafi konumu ile dünyada her zaman bir adım öne çıkar. Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada yer alması nedeniyle tarih boyunca da birçok devletin ilgisini çekmiştir.
Asya ve Avrupa kıtalarına köprü görevi gören İstanbul, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç’i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. Şehrin Avrupa Kıtasındaki bölümüne Avrupa Yakası ya da Rumeli Yakası denir. Asya Kıtası bölümüne ise Anadolu Yakası adı verilmiştir. Tarihte İstanbul’u fetheden her devlet şehrin çevresini güçlü surlarla çevrelemiştir. 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Türklerin eline geçen İstanbul, o dönemden bugüne kadar 4 kez genişlemiştir. Şuanda tam 39 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu’dur.

Karadeniz’i Marmara’ya bağlaması ve Asya ile Avrupa kıtalarını da birbirinden ayırması sebebiyle jeopolitik konumu hayati dereceye sahiptir.

İstanbul Nerededir?

Kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara ve ortasında da İstanbul Boğazından oluşan kent, Türkiye’nin kuzeybatısında yer almaktadır.

İstanbul’un Yüzölçümü

İstanbul’un yüzölçümü 5.461 km²’dir. En alçak noktası 0 m olup, en yüksek yeri 537 m yüksekliktedir.

İstanbul’un Nüfusu

İstanbul’un 14’ü Anadolu Yakasında, 25’i ise Avrupa Yakasında olmak üzere toplam 39 ilçesi bulunmaktadır. Son olarak 2017 verilerine göre en çok nüfusa sahip ilçesi Esenyurt olup nüfusu 850.000 civarındayken, en az nüfusa sahip ilçesi ise yaklaşık 15.000 kişi civarında olan Adalar’dır. İstanbul’da yaşayanların %65’i Avrupa Yakasında ikamet ederken, %35 ise Anadolu Yakasında ikamet etmektedir. İstanbul, dünyada nüfus verilerine göre en kalabalık şehirler listesinde 5.sıradadır.

İstanbul Havalimanları

İstanbul’da 3 tane havalimanı vardır. Bunlar Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Yeni İstanbul Havalimanı’dır. Bu sene itibariyle Atatürk Havalimanı uçuş faaliyetlerini sonlandırmış olup, onun bu önemli görevini yine bu sene inşaatı tamamlanan İstanbul Havalimanı üstlenmiştir. İstanbul Havalimanı Avrupa Yakasında iken, Sabiha Gökçen Havalimanı ise Anadolu yakasındadır. 

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) Ulaşım

Havataş: Sabiha Gökçen Havalimanı’na Kadıköy, Taksim ve Yenisahra’dan kalkan Havataş otobüsleriyle direkt olarak ulaşabileceğiniz gibi Sabiha Gökçen Havalimanından kalkan Havataş otobüsleriyle yine Kadıköy, Taksim ve Yenisahra’ya ulaşabilmeniz mümkün.

Metrobüs: Avrupa Yakası’ndan gelecek yolcular, Metrobüs’ün Uzunçayır durağında inerek, Kadıköy-Kartal metrosuna aktarma yapabilir, Kartal’dan ise KM22 no’lu otobüsle Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşabilirler.

Marmaray: Avrupa Yakası’ndan gelecek yolcular, Marmaray’a binerek Ayrılıkçeşme’de inebilir, Kartal-Kadıköy metrosuna aktarma yaparak, Kartal’dan kalkan KM22 no’lu otobüsle Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşabilirler.

 

Toplu Taşıma: Kadıköy’den kalkan E10 ve E11 no’lu otobüsler ile de Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşmak mümkün.

 

İstanbul Havalimanı (IST) Ulaşım

İstanbul Havalimanı HAVAŞ hizmetini veren HAVAİST otobüsleri İstanbul’un 56 farklı noktasındaki duraklardan yolcularını 24 saat boyunca İstanbul Havalimanı’na ulaştırıyor.

Türkiye’nin bazı şehirlerinden İstanbul’a uçakla ulaşım süreleri şöyledir:

  • Antalya 1 saat
  • İzmir 55 dakika
  • Adana 1 saat 25 dakika
  • Gaziantep 1 saat 40 dakika
  • Erzurum 1 saat 55 dakika
  • Van 2 saat 10 dakika
  • Mardin 2 saat
  • Trabzon 1 saat 45 dakika

İstanbul’a Kara Yolu ile Ulaşım

İstanbul’da 3 büyük otobüs terminali bulunmaktadır. Bunlar; Esenler Otogarı, Harem Otogarı ve Alibeyköy Otogarı’dır. Bu merkezlerden her gün Türkiye’nin dört bir yanına yüzlerce sefer bulunmaktadır. 

İstanbul’a Ne Zaman Gidilir?

Yılın 365 günü eşsiz güzelliklerle karşılar sizi İstanbul. Gitmek, gezmek, görmek için tek bir mevsim ya da belirli bir ay beklenmez. Baharı da, yazı da, sonbaharı da, kışı da ayrıdır İstanbul’un. Bununla beraber en çok tercih edilen zamanları da tabii ki vardır. Bahar ve yaz ayları gezmek için en çok rağbet gören aylardır. En soğuk ayı ocak, en sıcak ayı ise temmuzdur. Yağışlı günler genelde kış ve ilkbahar aylarında görülür.

İstanbul’da Nerede Kalınır?

Konaklama konusunda İstanbul’un her iki kıtasında da seçenek oldukça fazladır. Genel itibariyle her bütçeye göre konaklama imkanı mevcuttur. Konaklama tesislerinin bulunduğu başlıca yerler; Beşiktaş(avrupa), Şişli(avrupa), Taksim(avrupa), Beyoğlu(avrupa), Galata(avrupa), Sultanahmet(avrupa), Fatih(avrupa), Eminönü(avrupa), Üsküdar(asya), Kadıköy(asya), ve Adalar’dır.

İstanbul’da Şehir İçi Ulaşım

İstanbul şehir içi ulaşım kolaylığı konusunda, toplu taşıma alanında dünyanın en önde gelen merkezlerinden birisidir. Kara yolu ve deniz yolu ile ulaşılamayacak noktası neredeyse yoktur. Taksiler, İstanbul Raylı Sistemleri, Metrobüs Sefeleri, Şehir Hatları Vapur Seferleri, İstanbul Deniz Otobüsleri ve Hızlı Feribotlar en önde gelen ulaşım sistemleridir. Özel ulaşım imkanları hariç İstanbul’un diğer tüm ulaşım sistemleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT tarafından yönetilmektedir.

Taksi: İstanbul’da ortalama 18 bin civarında taksi bulunmaktadır. Şehrin hangi noktasında olursanız olun anında ve kolay bir şekilde istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Otobüs: İETT tarafından yönetilen belediye otobüsleri aracılığıyla İstanbul’un 39 ilçesinin, tüm mahallelerinden hizmet veren ve İstanbul’un her noktasına ulaşım sağlayan bu geniş ağ sayesinde ulaşım kolaydır.

 

 

Metrobüs:

 

İstanbul’un en batısında Beylükdüzü’nden İstanbul’un Avrupa yakasındaki Kadıköy ilçesinin merkezine, Söğütlüçeşme’ye kadar toplamda 46 durağı kapsayan, 495 aracıyla, günlük ortalama 1 milyon kişiye hizmet veren bu devasa ulaşım ağı en büyük ulaşım sistemlerinden birisidir. Metrobüs durakları üzerinden İstanbul Metrosuna da aktarım yapabilmektesiniz. İETT Metrobüs sefer bilgileri tablosu:

 

İstanbul Metro:

 

Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında kurulmuştur. İstanbul genelinde 233 km uzunluğunda olan raylı bir sistemdir. Toplam sistem içerisinde 154 uzunluğundaki 12 hat ile her gün 2 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.

Metro İstanbul’da;

  • M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı Hattı
  • M1B Yenikapı-Kirazlı Metro Hattı
  • M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı
  • M3 Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyat Metro Hattı
  • M4 Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattı
  • M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı
  • M6 Levent-Boğaziçi Üni. Metro Hatları bulunmaktadır.

Metro İstanbul Ücret Tarifesi:

Metroyu kullanmak için yapmanız gereken tek şey İstanbul Kart sahibi olmak. Bu karta tüm istasyonlardan ve bu kartı satan büfe vb. gibi yerlerden sahip olabilirsiniz. 

Anonim İstanbul Kart 

Tam: 2.60₺, Öğrenci: 1.25₺, Sosyal 1.85₺

Mavi İstanbul Kart

Tam/180 Geçiş: 205₺, Öğrenci/200 Geçiş: 40₺, Sosyal/200 Geçiş: 125₺

Elektronik Bilet

Bir Geçişlik Kart 5₺, İki Geçişlik Kart 8₺, Üç Geçişlik Kart 11₺, Beş Geçişlik Kart 17₺, On Geçişlik Kart 32₺’dir.

İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferleri

İstanbul vapur seferleri, İstanbul’un Marmara Denizi kıyısındaki ilçeler ve boğaz kenarındaki ilçeler olmak üzere birbirleri arasında deniz yolu ile ulaşım sağlayan bir sistemdir. Tarihi dokuya sahip olan İstanbul’da, deniz ve boğaz havası alarak, yakalar arasında arabasız ve arabalı vapurlar eşliğinde seyahat edebilirsiniz.

Sefer Tarifeleri

  • Kadıköy-Eminönü
  • Karaköy-Kadıköy
  • Üsküdar-Eminönü
  • Kadıköy-Beşiktaş
  • Haliç Hattı
  • Bostancı-Karaköy-Kabataş
  • Sarıyer-Rumeli Kavağı-Anadolu Kavağı
  • Küçüksu-Beşiktaş-Kabataş
  • Çengelköy-İstinye
  • Kadıköy-Sarıyer
  • Anadolu Kavağı-Üsküdar
  • Üsküdar-Ortaköy
  • Rumeli Kavağı-Eminönü
  • Sirkeci-Harem(Arabalı)
  • İstinye-Çubuklu(Arabalı)
  • Küçüksu-İstinye
  • Bebek-Emirgan

Adalar Hatları

  • Kabataş-Eminönü-Kadıköy-Adalar
  • Bostancı-Adalar
  • Beşiktaş-Kınalıada-Burgazada
  • Beşiktaş-Heybeliada-Büyükada
  • Eminönü-Kadıköy-Adalar
  • Bostancı-Büyükada-Sedef Adası

Vapur Seferleri Ücret Tarifesi

İstanbul’da Gezilecek Yerler

Ayasofya

Ayasofya İstanbul’un en gözde yerlerinden birisi olup Türkiye’nin de en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır. Ayasofya Müzesi İstanbulda yapılan en büyük Bizans kilisesidir. Diğer adıyla Hagia Sophia, İstanbulun fethine kadar kiliseydi. 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürüldü.

Binanın adındaki “Sofya” kelimesi eski Yunanca’da “Bilgelik” anlamındaki “Sophos” sözcüğünden gelmektedir. Dolayısıyla “Aya Sofya” adı “Kutsal Bilgelik” ya da “İlahi Bilgelik” anlamına gelmekte olup, Ortodoksluk mezhepinde Tanrı’nın üç niteliğinden biri sayılır.

Ayasofya, Bizans imparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 – 537 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiştir.

İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih ilçesinde yer almaktadır. Ayasofya’nın önünden Bağcılar-Kabataş tramvayı geçmektedir, Sultanahmet durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bulunduğu cadde araç trafiğine kapalıdır. Özel aracınızla Sultanahmet Meydanının arka sokaklarındaki yollardan da ulaşabilirsiniz fakat otopark sıkıntısını gözetmekte de fayda var. 

Ayasofya giriş saatleri ve ücret tarifesi ise; Yaz sezonu 09.00-19.00 arası, kış sezonu ise 09.00-17.00 saatleri arasında açıktır. 2019 yılı itibariyle giriş ücreti 60 TL’dir.

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih ilçesi içerisinde ve Ayasofya’nın tam karşısında bulunan İstanbul’un ziyaret edilmesi gereken yerlerinden birisi ve esrarengiz bir yapıya sahip olan Yerebatan Sarnıcı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde 6.yy’da İmparator Justinianus tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde Ağlayan Sütun ve Medusa Başı gibi eserler bulunmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı giriş saatleri ve ücret tarifesi ise; haftanın 7 günü saat 09.00-18.30 saatleri arasında açıktır ve giriş ücreti öğrenci 5 TL, yetişkin 10 TL olarak belirlenmiştir. 8 yaş altı ücretsizdir. Monopot ve tripot kullananlar için çekim yapmak ücrete tabiidir. 

Yerebatan Sarnıcı’nın önünden Bağcılar-Kabataş tramvayı geçmektedir, Sultanahmet durağında inerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bulunduğu cadde araç trafiğine kapalıdır. Özel aracınızla Sultanahmet Meydanının arka sokaklarındaki yollardan da ulaşabilirsiniz fakat otopark sıkıntısını gözetmekte de fayda var. 

Topkapı Sarayı 

İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih ilçesinde bulunan Topkapı Sarayı, en eski ve en geniş alana sahip tarihi yapılardan bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra 1460 yılından itibaren inşaatını başlattığı saray, 18 yılda tamamlanmıştır.

Sarayburnu üzerinde tarihi yarımadada bulunan saray 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin merkezi olmuştur. 3 Nisan 1924’ten itibaren ülkemizde müze olarak kullanılmaya başlamıştır. Etrafı bahçe ve meydanlarla çevrilidir. İçerisinde 4 büyük avlu ve Kutsal Emanetlerin olduğu bölümde yer almaktadır. Peygamberimiz Hz.Muhammed(sav)’ın kılıçları, hırka-ı şerifi, yayı, mührü, sakal-ı şerifi, mektup ve ayak izleri bu bölümde saklanmakta ve korunmaktadır.

Topkapı Sarayı giriş saatleri ve ücret tarifesi ise; yaz sezonu 09.00-18.45, kış sezonu ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Salı günleri ziyarete kapalıdır. Ücret tarifesi ise; Topkapı Sarayı Müzesi 60 TL, Harem ve Zulüflü Baltacılar Koğuşu 35 TL, Aya İrini Müzesi ise 30 TL’dir.

Dolmabahçe Sarayı 

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde boğazında kenarında yer alan Dolmabahçe Sarayı, Otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdulmecid tarafından yaptırılmıştır. İnşasına 1843 yılında başlanan saray, 1856 yılında kullanıma açılmıştır. 285 odası, 43 salonu, 68 tuvaleti ve 6 hamamı vardır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarını burada yapmış ve 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini burada yummuştur.

Dolmabahçe Sarayı’na İstanbul’un dört bir tarafından Beşiktaş’a kalkan otobüslerle ve Bağcılar-Kabataş tramvay hattının Kabataş durağında inerek ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gelmek isterseniz, sarayın hemen yanındaki İspark’a aracınızı park edebilir ve sarayın yanında, otopark sınırlarının da içinde bulunan boğazın kenarındaki restoran ve cafede sevdiklerinizle güzel zaman geçirebilirsiniz.

Eminönü

Milyonlarca insanın, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Eminönü, tarihi dokusunun yanı sıra elektronik malzeme, yeme içme, tekstil gibi konularda da önde gelen merkezlerden birisidir. Eminönü deyince akla ‘Balık Ekmek’ gelmektedir. Meşhur Mısır Çarşısı, Sirkeci Tren Garı ve Yeni Camii buradadır.

Galata Köprüsü

Galata Köprüsü, Eminönü’nü Karaköy’e bağlayan tarihi bir köprüdür. Aynı zamanda Haliç’in Boğaz’a açılan kapısıdır. Balık tutmayı ve yemeyi sevenler için en iyi duraklardan birisidir. Köprü üzerinde 41 tane restaurant bulunmaktadır. Alkollü ve alkolsüz mekan seçenekleri mevcuttur.

Galata Kulesi

İstanbul’un olmazsa olmazı belki de Galata Kulesi’dir diyebiliriz. Tarihiyle, efsaneleriyle, ihtişamıyla, konumuyla, estetiğiyle İstanbul’un göz bebeğidir. İlk olarak Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528 yılında inşaası tamamlanmıştır. Yerden yüksekliği 70 m olup, panoramik İstanbul manzarasına sahiptir. Romalıların inançlarına göre bir erkek ve bir kadın beraber ilk defa çıktıklarında mutlaka evlenirlermiş. Diğer bir efsane ise Kız Kulesi ve Galata Kulesi’nin birbirine aşık olduğudur. 

Gelelim Galata Kulesi deyince akla gelen isim olan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne göre Hezarfen Ahmet Çelebi kollarına tahta kanatlar takarak, kendisini boşluğa bırakmış ve 6 km mesafe giderek Üsküdar’a inmiş ve kıtalararası ilk uçuşu gerçekleştirmiştir. 

Galata Kulesi haftanın her günü saat 09.00-20.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kulenin üst katlarında bir de restaurant bulunmaktadır.

Galata Kulesine giriş ücretleri;

  • Yetişkin 10₺
  • Öğrenci 5₺
  • 0-4 yaş ücretsizdir.

Kız Kulesi

İstanbul’un simgelerinden bir tanesidir. Kendisini canlı olarak görmeyenler olsa da resimlerine mutlaka hemen hemen herkes aşinadır. Bu eşsiz yapının tarihi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Antik çağda Yunanlılar tarafından yapıldığı söylenmektedir.

Denizden yüksekliği toplamda 40 m’dir. Kız Kulesinde haftanın her günü hizmet veren bir restoran ve bar bulunmaktadır. Kız Kulesi sahile 200 m mesafededir.

Salacak ve Kabataş’tan kalkan tekneler aracılığıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunmaktadır. Rumeli Hisarı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 tarihinde İstanbul’un kuzeyinden gelebilecek olan saldırıları engellemek amacıyla yaptırılmıştır. Hisar çarşamba günleri hariç haftanın her günü ziyarete açıktır.

Rumeli Hisarına girişler;

  • Müzekart sahiplerine ücretsiz
  • 18 yaş altına ücretsiz
  • 65 yaş üstüne ücretsiz olup,
  • Yetişkin giriş ücreti 10₺’dir.

Rumeli Hisarı Ulaşım 

Otobüs yoluyla Rumeli, Aşiyan otobüs duraklarında inerek veya

Metro İstanbul yoluyla da Levent/Boğaziçi Üniversitesi Metro durağını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Ortaköy Sahili

Ortaköy Sahili, İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Manzara eşliğinde meşhur Ortaköy kumpirini tadabilirsiniz. Teraslı, terassız restoran ve cafelerin sayısı oldukça fazladır. Boğazı izlemek, boğaz havası almak için bire birdir. Sevdiklerinizle beraber güzel zaman geçirebileceğiniz bir yerdir. Otopark konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Biraz yürümeyi göze alarak çevredeki İspark noktalarını tercih edebilirsiniz.

Ortaköy Sahili ulaşım için; Eminönü, Kabataş, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Tarabya, Sarıyer gibi merkezlerden kalkan otobüsleri tercih edebilirsiniz. Özel aracıyla gidecek olanlara hafta sonu trafiği için küçük bir uyarı yapmakta da fayda var.

Pierre Loti Tepesi

İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bu turistik yer, adını, burayı çok seven Fransız yazar, Julien Viaud’dan almıştır. Pierre Loti, yazarın göbek adıdır. İstanbul’a ilk kez 1876 yılında görevli subay olarak gemiyle gelen Julien Viaud, Eyüp’te yaşadı ve bu tepeye hayran kaldı. Loti’nin Türk’lere olan sempati ve ilgiside bu duruma eklenince tepeye Pierre Loti Tepesi adı verildi.

Pierre Loti Tepesi Ulaşım: Taksiyle gidebileceğiniz gibi, minibüs ve otobüs seferleri de bulunmaktadır. Ayrıca Eyüp Sultan’dan tepeye Teleferik ile de çıkılmaktadır. Teleferik kullanımı için İstanbul Kart yeterlidir. Eğer özel aracınızla gitmek isterseniz otoparkıda mevcuttur. 

İstanbul Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Küçük ve Büyük Çamlıca tepeleri olarak adlandırılan bu iki tepe İstanbul’un en yüksek noktalarıdır. Panoramik İstanbul manzarasına sahiptir. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Büyük Çamlıca’da belediye tarafından işletilen restoran ve kafeler bulunmaktadır. Küçük Çamlıca’da ise Topkapı, Cihannüma ve Sofa Köşkleri yer almaktadır.

Çamlıca Tepesi Ulaşım: Özel araç ile gidildiği takdirde otopark sıkıntısı bulunmamaktadır. Bunun yanında tepeye sürekli belediye otobüs seferleri düzenlenmektedir. 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST numaralı otobüs hatlarını kullanarak Çamlıca durağında inebilirsiniz.

Atatürk Arboretumu

Tam bir doğa harikası olan bu yer İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. Sevdiklerinizle beraber harika zaman geçirebileceğiniz, şehrin stresinden uzak, doğayla iç içe, sakin bir yerdir. Temizliği ve güzelliği ön plana çıkan özelliklerinden birisidir. Dışarıdan yiyecek, içecek ve çeşitli piknik malzemeleri girişi yasaktır. 

Profesyonel video ve fotoğraf çekimleri yapılmakta olup belirli bir ücret tarifesi bulunmaktadır. Fiyat tarifesi 400 TL’den başlayıp 10.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Arboretum pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Ücretsiz otoparkı bulunmaktadır.

Arboretum giriş ücretleri;

  • Hafta İçi Yetişkin 7.5 TL
  • Hafta Sonu Yetişkin 20 TL
  • Hafta İçi Öğrenci 2.5 TL
  • Hafta Sonu Öğrenci 7.5 TL’dir.
  • Müze Kart burada geçerli değildir.

Atatürk Arboretumu Ulaşım:

İETT Otobüs Seferleri; Taksim – Bahçeköy, Sarıyer – Bahçeköy, 4.Levent-Bahçeköy 42HM Bahçeköy – Hacıosman 59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy 153 Bahçeköy – Sarıyer 42M Bahçeköy – 4.Levent Metro 42 Bahçeköy – 4.Levent Metro 42T Bahçeköy – Taksim

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu denince akla Lale bahçeleri, Köşkleri ve Boğaz manzarası gelir. Her yıl geleneksel olarak nisan aylarında Lale Festivali düzenlenir. Her yıl 1-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festivalde 190 çeşit, 3 milyona yakın lale sergilenir.

472.000 m2’lik bir araziye sahip olan Emirgan Korusunda iki su göleti ile İBB bünyesinde halka açık şekilde işletilen Pempe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk yer alır.

Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. Emirgan Korusu ulaşım; Beşiktaş, Tarabya otobüs ve minibüslerinin hepsi bu korunun önünden geçmektedir.

Gülhane Parkı

İstanbul’un en güzel parkların bir tanesidir. Osmanlı döneminde Topkarı Sarayı’nın has bahçelerinden birisidir. Temiz hava almak, yürüyüş yapmak, dinlenmek ve hoşça vakit geçirmek için ideal bir yerdir.

İstanbul’da Alışveriş Merkezleri

İstanbul’da 39 ilçeyi kapsayan her yerde bulabileceğiniz toplamda 120’yi geçkin avm bulunmaktadır. Önerilen bazı avmler;

  • Hilltown/Küçükyalı
  • Forum İstanbul/Bayrampaşa
  • Mall of İstanbul/İkitelli
  • Emaar Square/Çamlıca
  • Marmara Forum/Bakırköy
  • İstanbul Cevahir/Mecidiyeköy
  • Vialand/Eyüp
  • Marmara Park/Beylikdüzü
  • Torium/Beylikdüzü
  • Akasya/Acıbadem
  • İstinye Park/İstinye

İstanbul kaç günde gezilir?

Maalesef bu sorunun belirli bir cevabı yoktur. Yeditepe İstanbul’un her semti her mahallesi ayrı ayrı tarih kokar, güzellik barındırır. Yıllarca bu şehirde kalsanız bile İstanbul’un her tarafını göremeyebilirsiniz.

İstanbul’da yıllık hava durumu nasıldır?

İstanbul’un ortalama sıcaklığı 14.4 derecedir. Ortalama sıcaklığın aylara göre dağılımını gösteren hava durumu aşağıdaki gibidir;

  • Ocak: 6 derece
  • Şubat: 6.1 derece
  • Mart: 7.7 derece
  • Nisan:12 derece
  • Mayıs: 16.7 derece
  • Haziran: 21.4 derece
  • Temmuz: 23.8 derece
  • Ağustos: 23.8 derece
  • Eylül: 20.1 derece
  • Ekim: 15.7 derece
  • Kasım: 11.7 derece
  • Aralık: 8.2 derece

İstanbul’da saat kaç?

İstanbul GMT+03:00 saat dilimindedir.

İstanbul şehrinin önemli site adresleri

  • www.istanbul.gov.tr
  • www.ibb.istanbul
  • www.istanbul.pol.tr

İstanbul’un 39 ilçesi; 

  • Adalar / www.adalar.bel.tr
  • Arnavutköy / www.arnavutkoy.bel.tr
  • Ataşehir / www.atasehir.bel.tr
  • Avcılar / www.avcilar.bel.tr
  • Bağcılar / www.bagcilar.bel.tr
  • Bahçelievler / www.bahcelievler.bel.tr
  • Bakırköy / www.bakirkoy.bel.tr
  • Başakşehir / www.basaksehir.bel.tr
  • Bayrampaşa / www.bayrampasa.bel.tr
  • Beşiktaş / www.besiktas.bel.tr
  • Beykoz / www.beykoz.bel.tr
  • Beylikdüzü / www.beylikduzu.bel.tr
  • Beyoğlu / www.beyoglu.bel.tr
  • Büyükçekmece / www.bcekmece.bel.tr
  • Çatalca / www.catalca.bel.tr
  • Çekmeköy / www.cekmekoy.bel.tr
  • Esenler / www.esenler.bel.tr
  • Esenyurt / www.esenyurt.bel.tr
  • Eyüp / www.eyup.bel.tr
  • Fatih / www.fatih.bel.tr
  • Gaziosmanpaşa / www.gaziosmanpasa.bel.tr
  • Güngören / www.gungoren.bel.tr
  • Kadıköy / www.kadikoy.bel.tr
  • Kağıthane / www.kagithane.bel.tr
  • Kartal / www.kartal.bel.tr
  • Küçükçekmece / www.kucukcekmece.bel.tr
  • Maltepe / www.maltepe.bel.tr
  • Pendik / www.pendik.bel.tr
  • Sancaktepe / www.sancaktepe.bel.tr
  • Sarıyer / www.sariyer.bel.tr
  • Silivri / www.silivri.bel.tr
  • Sultanbeyli / www.sultanbeyli.bel.tr
  • Sultangazi / www.sultangazi.bel.tr
  • Şile / www.sile.bel.tr
  • Şişli / www.sisli.bel.tr
  • Tuzla / www.tuzla.bel.tr
  • Ümraniye / www.umraniye.bel.tr
  • Üsküdar / www.uskudar.bel.tr
  • Zeytinburnu / www.zeytinburnu.bel.tr

Önemli Telefonlar

  • Acil Servis 112
  • Polis İmdat 155
  • Jandarma 156
  • Yangın 110
  • Sağlık Danışma 184
  • Alo Zabıta 153
  • Kadın ve Sos.Hiz. 183
  • Zehir Danışma 114