Berlin Hakkında Bilgiler

Almanya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Nüfusu 3.75 milyondur. Berlin’de para birimi olarak euro kullanılmaktadır. Resmi dil olarak Almanca kullanılmaktadır. Almanca’dan sonra en çok tercih edilen dil İngilizce’dir.

Berlin Nerededir?

Berlin Almanya’nın kuzeydoğusunda yer alır. Berlin eyaleti, tek komşusu olan Brandenburg eyaleti ile çevrilidir. Polonya sınırına 70 km mesafe uzaklıktadır.

Berlin’in Yüz Ölçümü Nedir?

Berlin’in yüz ölçümü 89.185 km²’dir.

Berlin’in nüfusu kaçtır?

2016 yılında yapılan sayımda 3.575.000 olarak hesaplanmıştır.

Berlin de kaç havalimanı vardır?

Ana havaalanları Berlin Tegel ve Berlin Schönefeld’dir. En önemli havayolu şirketleri Luftansa ve Airberlin’dir.

İstanbul’dan Berlin’e nasıl gidilir?

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Berlin’e direkt olarak uçuşlar bulunmakta ve uçuş süresi ortalama 2 saat 55 dakika civarındadır.

Berlin’e ne zaman gidilir?

Berlin, Türkiye’ye göre konumundan dolayı daha kuzeyde olduğu için hava şartları zorlu olup, kış aylarında gitmeyi tercih edecek olan kişiler bu sert hava durumunu göz önünde bulundurmalıdır. En sıcak ay temmuz olup ortalama sıcaklık 25 derece civarındadır fakat yaz ayları da serin ve zaman zaman yağışlı geçmektedir.

Berlin de otel fiyatları ne kadar?

Berlin de otel fiyatları tek gecelik kişi başı 350-400 TL’den başlayıp 2000 TL’lere kadar çıkmaktadır.

Berlin de şehir içi ulaşım nasıl yapılır?

Berlin de toplu taşıma ve raylı sistemler çok iyi derecede gelişmiş olup, bazen kafa karıştırıcı olsa da oldukça işlevseldir ve şehrin dört bir tarafına kolaylıkla ulaşmanızı sağlar.

Taxi: Berlin şehrinde 7500 tane taksi vardır. El sallayarak taksileri durdurabilirsiniz. Taksimetre açılış ücreti 3.90 Euro’dur. Kısa mesafeler için indi-bindi 5 Euro’dur.

 

Tramway: 20 den fazla hat mevcuttur. Tarifeler 1.70 Euro’dan başlamaktadır.

 

Otobüs: Metobüs hatları ile beraber 400’e yakın araç mevcuttur.

 

Metro (U-ban): 146 km’lik ağa sahip olan metro 173 duraktan oluşmaktadır.Hafta sonları 24 saat çalışan metro, hafta içi sabah 04:00 ile gece 01:00 arasında çalışmaktadır.

Berlin de gezilecek yerler

Brandenburg Kapısı : Şehrin en önemli simgelerinden birisi olup, oldukça fazla turist çekmektedir. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır. Brandenburg Kapısı on iki sütuna, altı giriş kapısına ve altı çıkış kapısına sahiptir. Neoklasik mimarinin en güzel örneklerinden birisidir. Kapının en üstünde Quadriga adı verilen atlı heykel vardır. Napolyon 1806 yılından sonra şehri ele geçirdiğinde heykeli alıp zafer göstergesi olarak Paris’e götürmüştür fakat daha sonra Napolyon’un tahttan indirilmesiyle heykel Berlin’e geri getirilmiştir.

Alman Parlamento Binası: Girişinde rehber kulaklık verilmesiyle beraber, Alman teknolojisi sayesinde siz yüzünüzü ne tarafa dönerseniz orası hakkında bilgi alıyorsunuz. Parlemento Binası’nın ortasında bulunan cam küreden, yapıyı panoramik olarakta gezebilirsiniz. Berlin’deki Reichstag Almanya Parlamentosu’nun bu bölümünü gezmek ücretsiz. İnternet üzerinden ya da hemen sağ tarafta bulunan ofisten bir form doldurup randevu alarak rahatça gezebilirsiniz. Yaklaşık 1 saat kadar bir sürede bu bölüm gezilebilmektedir. Berlin şehir merkezine oldukça yakın olan Reichstag Parlemento Binası mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Alexander Meydanı: Berlin’in en önemli meydanlarından biri olan Alexanderplatz, Berlinlilerin  Alex olarak adlandırdığı ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından geçirdiği restorasyonlarla küllerinden doğan bir meydan olup günümüz Berlin’inin en estetik meydanı olan Alex’in simgesi 368 metre yüksekliğindeki Fernsehturm, yani Televizyon Kulesi. Berlin’lilerin buluşma noktalarından biri olan Alex, Dünya Saati ile Dostluk Çeşmesi gibi sembollere de ev sahipliği yapıyor.

Gendarmenmarkt: Almanya’nın ve Avrupa’nın en etkileyici meydanlarından biri olarak kabul edilen Gendarmenmarkt, pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan hareketli bir meydandır. Fransız ve Alman Katedralleri’ni ve Konzerthaus’u da barındıran meydanın tam ortasında mimar Friedrich Schiller’in heykeli bulunmaktadır. Aynı şekilde meydanda yer alan Opera Binası ile Oranienburger Caddesi de Berlin gece hayatının, kültür ve sanatında aynı zamanda kalbidir. Etrafında restoranların ve hediyelik eşya dükkânlarının bulunduğu Gendarmenmarkt, Berlin’in en şık meydanıdır.

Potsdamer Platz: Berlin’in en aktif meydanı olan Potsdamer Platz, Brandenburg Kapısı ile Parlamento Binası’nın güneyinde, Tiergarten Parkı’nın ise güneydoğusunda bulunmaktadır. Özellikle geceleri bir yıldız gibi parlayan ve duvarın yıkılmasıyla iş, eğlence ve alışveriş merkezleriyle renklenen meydanın en ünlü yapısı ise hiç kuşkusuz Sony Center’dır. 2000 yılında hizmete giren merkezde pek çok mağaza, restoran, ofis ve müze bulunmaktadır. Potsdamer Platz’da, Beisheim Center ve oldukça heybetli bir yapı olan Delbrück-Haus da yer almaktadır.

Berlin Katedrali: Berlin şehrinde bulunan Protestan kilisesidir. İçinde piskopos yaşamadığını için gerçek anlamda katedral değildir. Katedralin yüksekliği 98 m’dir.

Berlin mutfağında neler var?

Berlin’de Alman yemeklerinden çok Türk mutfağıyla karşılaşacaksınız. Berlin nüfusunda en büyük göçmen oranına sahip Türkler mükemmel yemek zevkleriyle Berlin insanlarının damak tadını ele geçirmiş. Alman yemek kültürüne bakacak olursak karşımıza çok fazla seçenek çıkmasa da bu durum Berlin de değişiyor çünkü Berlin yemekleri tıpkı şehrin kendisi gibi kozmopolit bir yapıya kavuşmuş.

Alman mutfağının en önemli lezzetleri olan şnitzel ve sosis, Berlin de de çok tüketiliyor; ayrıca şehrin her köşesinde Asya, İtalya ve Meksika mutfağından tarifler sunan restoranlar da bulabiliyorsunuz.

Berlin de İstanbul’dan daha çok dönerci olduğuna dair bir efsane de var. Bu konu bir şehir efsanesi gibi görünüyor olabilir ama bu bir gerçek çünkü Berlin insanları tam anlamıyla döner kolikler. 

Berlin yeme içme dünyasında en çok tüketilen gıdaların başında patates geliyor. Gittiğiniz restoranlarda menüler Almanca ise ve et türlerine karşı hassasiyetiniz varsa, sipariş ettiğiniz yemeğin ne eti olduğunu sormayı unutmayın. 

Geleneksel Alman yemeklerinden tatmadan Berlin gezinize son vermek istemiyorsanız size birkaç önerimiz var: 

Tabii ki ilk önce Almanlara ait meşhur tavuk şnitzel yemeğini vatanında yiyiniz. 
Worcester sosu, kori ve ketçapla hazırlanan “curry wurst” isimli sosis (dana etinden yapılanları da bulmak mümkün), şarküteri sevenleri mutlu edecek.
Senfeier dedikleri mantarlı yumurta, püre ve kremalı mantar sosla servis edilen haşlanmış yumurta yemeği güne zinde başlamak için mükemmel bir seçim.
Gebratene Leber dedikleri sote edilmiş ciğer ve soğan halkası tarifi de oldukça lezzetli.

Berlin de Alışveriş Merkezi var mıdır?

Berlin de bulunan en popüler 5 alışveriş merkezi aşağıdaki gibidir.

  • Alexa Center
  • Kurfürstendamm
  • Mall of Berlin
  • Hackescher Markt
  • East Side Mall

Berlin Kaç günde gezilir?

  • Berlin şehrini gezmek için 5 gün yeterli olacaktır.

Berlin de yıllık hava durumu nasıldır?

Ortalama hava durumu 9 Derecedir. Aylara göre dağılım aşağıda bilginize sunulmuştur.

  • Ocak: -1 Derece
  • Şubat: 1 Derece
  • Mart: 4 Derece
  • Nisan: 9 Derece
  • Mayıs: 14 Derece
  • Haziran: 17 Derece
  • Temmuz: 18 Derece
  • Ağustos: 18 Derece
  • Eylül: 15 Derece
  • Ekim: 10 Derece
  • Kasım: 5 Derece
  • Aralık: 1 Derece

Berlin de saat kaç?

Berlin (GMT+2) saat dilimindedir. Türkiye’den 1 saat geridedir.

Berlin şehrinin internet sitesi adresi nedir?

  • https://www.berlin.de/en/’dir.

Berlin de önemli numaralar hangileridir?

  • Polis:100
  • İtfaiye ve Ambulans : 112

Berlin de ki Türkiye Başkonsolosluğu bilgileri nelerdir?

Başkonsolosluğun internet sitesi: “http://berlin.bk.mfa.gov.tr/Mission”

Berlin başkonsolosluğu iletişim numarası : +49 30 30 807090